Mazurek (Passer montanus)

Charakterystyka

Mazurek to drugi spotykany w naszym kraju przedstawiciel rodziny Passeridae. Bardziej krępy od wróbla, cechą rozpoznawczą będzie jednolicie brązowa czapeczka, ciągnąca się od dzioba aż do karku ptaka. Wyraźnie biały policzek będzie kontrastował z ciemną plamką, czarnym dziobem i krótkim śliniakiem. Pod podgardlem znajdziemy jednolite szarobeżowe pióra. Znaczenie bardziej urozmaicona kolorystyka znajduje się na skrzydłach, grzbiecie mazurka. Paskowane pokrywy skrzydłowe oraz cętkowany płaszcz, poniżej białej obroży za karkiem. Samiec i samica to ptaki bardzo podobne do siebie.

Wielkość

Mazurek w porównaniu do domowego wróbla będzie nieco mniejszy. Ma długość około 12-14 cm, rozpiętość skrzydeł to 20-22 cm, waga do 25 gramów.

Pokarm

W skład naturalnego pożywienia zaliczyć należy przede wszystkim pokarm roślinny jak nasiona traw, chwastów, zbóż, drobnej roślinności polnej. W okresie lęgowym w jadłospisie pojawiają się owady oraz drobne bezkręgowce obecne głównie w diecie młodych karmionych przez rodziców. Ze względu na swoją obecność w pobliżu człowieka mazurki żywią się także resztkami ze stołów, w okresie zimowym pojawia się również w karmnikach. Preferują ziarna, uwielbiają proso nie tylko z karmników, albo również te dziko rosnące, stanowią ważny element zimowej diety. Już późnym latem mazurki łączą w ogromne stada, wśród których są także inne gatunki wróblaków.

Śpiew/Głos

Choć w przypadku mazurka raczej można mówić o głosie to najczęściej są tam powtarzane sylaby, które są nieco mniej piskliwy bardziej delikatny. Charakterystyczny jest świergot grupy mazurków przesiadujących na mniejszych drzewach. Trudno jednak mówić tutaj o głosie godowym, ponieważ taki śpiew u mazurka nie występuje tak naprawdę w ogóle.

Charakterystyka mazurka

Rozród i gniazdowanie

Lęgi mazurków tak jak pożywienie są związane z obecnością człowieka. Gniazda znajdują się w szczelinach domów, dziuplach drzew w parkach, ogrodach. Mazurki często korzystają z budek lęgowych. Gniazdo mazurka zbudowane jest z puchu i piór innych ptaków. po jego budowie bądź odświeżeniu gniazda zazwyczaj około kwietnia czy maja podchodzi do pierwszego lęgu. Drugi lęg przypadać będzie na czerwiec lipiec. Niektóre pary przystępują nawet na trzech lęgach rocznie. Wysiadywanie jaj będzie trwać około 2 tygodnie, następnie dwa młode mazurki spędzają w gnieździe. Przez kilkanaście dni po tym jak dojdzie do wyklucia młodych są one karmione przez rodziców. U mazurków mamy zjawisko jesiennych toków, które dotyczą młodych ptaków po pierwszym pierzeniu. Łączą się jesienią w pary i zaczynają budować swoje pierwsze gniazda.

Biotop

Mazurka spotkać można między innymi spotkać na terenach rolniczych, których elementem są zadrzewienia bądź też krzaki śródpolne. Znajduje się na skraju lasów, mazurek zamieszkuje miasta, ogrody i parki. Sytuacja mazurka w Europie nie będzie wyglądać najlepiej. Niestety ten ptak jest w odwrocie i można zauważyć, że zaczyna go w niektórych miejscach brakować. W Polsce trzyma się na tą chwilę całkiem dobrze, lepiej niż w innych krajach Europy.